DONEER NU! - Reisverslag uit Willemstad, Curaçao van Evelien Dinghs - WaarBenJij.nu DONEER NU! - Reisverslag uit Willemstad, Curaçao van Evelien Dinghs - WaarBenJij.nu

DONEER NU!

Blijf op de hoogte en volg Evelien

04 September 2012 | Curaçao, Willemstad

Tot mijn grote spijt moet ik jullie allereerst verwittigen dat het niet gelukt is om foto’s te uploaden. Dit omdat ik iets te reislustig ben geweest de afgelopen tijd waardoor mijn fotoruimte op is. Ik baal er enorm van omdat jullie, trouwe lezers, natuurlijk op het puntje van jullie stoel zitten te wachten op die adembenemende foto’s. Ik hoor dat thuis de telefoon roodgloeiend staat met vragen over wanneer de plaatjes toch eindelijk op internet gezet worden. Ik kan jullie bij dezen alvast doorsturen naar de blogs van Lindsey en Maud voor een kleine warming-up… Ik hoop dat ik met deze noodoproep bereik dat Henk en Hanneke een aantal eurootjes doneren zodat ik jullie wens eindelijk in vervulling kan laten gaan ;-)

Eigenlijk heb ik een bewogen en tevens rustig weekje achter de rug. Bewogen doordat ik meerdere malen afscheid heb moeten nemen en dat is natuurlijk nooit leuk. Maandag zat Tomas’ vakantie er alweer op. Het was tijd om naar huis te gaan. Balen, want de week was, zoals gewoonlijk, voorbij gevlogen. Wij met ons klein Hyundaitje volgeladen naar Hato Airport gereden, daar aangekomen bleek dat Tomas anderhalf uur vertraging had. Die minuten sloooopen voorbij. Bah! Alsof dat nog niet genoeg was, heb ik daarnaast nog afscheid moeten nemen van verschillende huisgenootjes waardoor het een “Hello, Goodbyeweekje” is geworden. We hebben namelijk ook weer nieuwe bewoners mogen verwelkomen.. Gezelllig!

De afgelopen week heb ik heel veel lessen mogen geven aan de stoere binky’s. Het ging erg goed. Ik merk wel dat de leerlingen de activerende werkvormen nog niet gewend zijn, waardoor de arme jongens me soms zeer verbaasd aankijken als ik vraag of ze een rollenspel willen doen in groepjes van vier. Ik vind het echter een erg leuke doelgroep. Voornamelijk doordat de lessen gericht zijn op verschillende spreekvaardigheden. De lessen hier sluiten perfect aan op het vak van mondelinge taalvaardigheid (MTV). Jeanette en Marloes, jullie enthousiasme komt goed van pas. De leerlingen leren bijvoorbeeld hoe een vergadering in zijn werk gaat en hoe ze een sollicitatiegesprek moeten voeren. Het is heel anders in vergelijking met het voortgezet onderwijs, maar dit spreekt me wel aan. Ik heb het gevoel dat het doel veel concreter is doordat ik weet dat de leerlingen het op stage in de praktijk uit kunnen voeren. Het enige waar ik hier niet aan kan wennen, is het feit dat er ‘gewoon’ slapende leerlingen in de klas zitten/liggen. Deze leerlingen mag ik volgens mijn begeleidster ook niet storen. In plaats van hun boeken, ligt de boekenTAS op tafel die dient als hoofdkussen. De boeken blijven ongerept in de tas en als de bel gaat, worden de leerlingen wakker gemaakt door de buurman of –vrouw en vervolgens lopen ze nietsvermoedend samen het lokaal uit. Het blijft apart. Zoals jullie weten, sta ik in een koelcel les te geven en daarnaast heb ik ook nog een SmartBoard tot mijn beschikking. Daar zit ik dan aan de andere kant van de wereld. Wat een (overbodige) luxe. Het is leuk om les te geven in een land waar Nederlands de tweede taal is. Vandaag stelde ik bijvoorbeeld de vraag: “Wat ben je aan het doen?” Waarop ik meteen het antwoord kreeg: “Ja, maar juffrouw ik ben aan het letoppen.” Ik moest echt mijn best doen om niet in de lach te schieten. Wat stage betreft zit het dus echt allemaal snor. Ik heb van mijn begeleidster de taak gekregen om veel activerende werkvormen in de lessen te verwerken. Dit verloopt voorspoedig. Hoewel de leerlingen er een beetje aan moeten wennen, lopen de lessen als een trein. Mijn stagebegeleidster heeft hulp nodig met een creatieve draai aan de modules te geven en hier help ik haar graag mee.
Op de UNA is sinds afgelopen donderdag een reader beschikbaar waarin de richtlijnen van de cursus vermeld staan. Gelukkig wat meer duidelijkheid. Veel puzzelstukjes vallen op hun plaats waardoor het zinvoller voelt om de lessen te volgen. De lessen blijven interessant waardoor we nog steeds elke week trouw op ons plekje in de klas zitten. Voorlopig blijven we hier ook nog braaf zitten want stiekem hangen we aan de lippen van de docent.

Als klap op de vuurpijl heb ik afgelopen zaterdag geen weekend gevierd, maar gewoon gewerkt. Namelijk op North Sea Jazz. Wat een ervaring! Lindsey, ik en andere huisgenoten hebben bij de ingang gestaan. We mochten de bezoekers verwelkomen en hun ticket scannen waar ze 180 dollar per stuk/avond voor betaald hadden. Het was super! Ik ging met het voorgevoel dat het publiek voornamelijk uit toeristen zou bestaan, maar het tegendeel bleek. Het festival werd druk bezocht door de locals. Jarenlang gespaard om bij dit feest aanwezig te mogen zijn. Toen wij pauze hadden, liepen we richting mainstage toen ineens Alicia Keys klonk. Wij als een speer richting het podium en jawel, daar stond ze in levende lijve de sterren van de hemel te zingen. Wauw! Kippenvel!

Als ik zo deze blog aan het typen ben, besef ik dat het helemaal geen rustig weekje was. Eigenlijk heb ik deze week ook weer veel gedaan, geleerd en genoten. Alles lijkt zo gewoon als je hier zit.. Ik moet echt diep graven in mijn geheugen wil ik deze blog op papier krijgen. Ik hoop dat ik jullie in ieder geval nog weet te boeien met mijn (bewogen) leventje op Curaçao.
Ik ga heel hard mijn best doen voor de foto’s.. Op Facebook zal ik er sowieso al een aantal zetten.

Veel kijkplezier!

Laat de lieve, hartverwarmende reacties maar weer komen..

Bon siman!
Evelien

• 04 September 2012 - 18:41

Moniek Willems:

Bon tardi Evelien,,

Wat ziet het er allemaal goed uit zeg!!
    Als ik dat zie wil ik er toch ook wel weer een tijdje vertoeven want wat is het er heerlijk!
    Geniet van de SUPER leuke tijd want geloof me voordat je het weet zit je weer in het koude kikkerlandje!

Heeel veeeel plezier!

Xxx Moniek

• 04 September 2012 - 19:11

Marlou:

Haa meid!
    Allien ma un goed teken dat alles zo gewoon is doar..betekent dat ge t doar goed na ow zin het!
    wat un leerlingen doar zeg, haha ff uutrusten op schol, heerlijk! Wat leuk dat ge op North Sea Jazz het meuge werken, en dan ok nog Alicia Keys doar..wat un geluk! Ik heb un aantal foto's op facebook gezien ma dat ziet dr echt heerlijk uut, um jaloers van te wurre! Bin inderdaad hiellll benejd na die andere foto's.. dus lot ma komme! Dikke knoevel

• 04 September 2012 - 20:30

Ardy, Ellen En Frank:

Hoi Evelientje,
    Wat een geweldige ervaring om daar te mogen werken. Dit gedrag van de leerlingen zul je niet veel meer mee maken, dus geniet er van want je zult er straks nog veel om lachen.
    Wij zijn blij te lezen dat het nog steeds goed gaat met je want stiekem missen we je wel een beetje. Van Tomas hebben we heel veel gehoord over het leven van je op Curacao en dat is niet echt vervelend...........
    Wees voorzichtig en veel plezier nog. Tot snel. xxxxx Ellen, Ardy en Frank.

• 04 September 2012 - 20:57

Rini De Wit:

hallo Evelien,
    ik geniet van je verhalen. Het mooie van de slapende student is dat het slaapt. What you see is what you get, niets meer en ook niet minder, dat is bij ons wel anders. Ik heb de ervaring dat onze studenten min of meer geinteresseerd kijken. Ik weet inmiddels dat dit ook met een korrel zout te nemen is. bijzonder allemaal. Ik ken het eiland een beetje . Mijn partner is er geboren, daarom kan ik goed inschatten hoe leuk je het moet hebben. Nog steed met Thomas, super leuk , ,Dag. ik zie je ooit weer bij ons .......

• 05 September 2012 - 07:54

Sannenas:

Heeejj Evelientje! Haha, ik zou heeel graag n keertje bij zo'n les willen zijn. Als wij in de klas alleen al gapen wordt er soms al een opmerking over gemaakt! Ik vind je verhalen nog steeds boeiend om te lezen, dus ben daar niet bang voor. Super leuk dat je bij North Sea Jazz hebt gewerkt en dat je daarna natuurlijk ook nog even leuke optredens mee kon pikken! Ik ga je binnenkort even mailen.. :)
    Nou lieverd, succes nog en geniet er van.. want t is gewoon alweer september....!!!
    Xxxx

• 05 September 2012 - 08:07

Danique:

Hee Evelien!

Ik heb al een paar foto's gezien op facebook.
    Wat ziet het er geweldig uit!
    Fijn dat je het zo naar je zin hebt en geniet er nog maar lekker van!
    Voor je het weet zit je alweer in het vliegtuig naar Nederland.

Liefs Danique

• 05 September 2012 - 11:53

Tomas:

Dag schat,

Dat snap ik nou niet he dat ze bij jouw les in slaap vallen, ongelofelijk! Haha..Ik zou wakker blijven maja..
    Wat vet dat je hebt kunnen werken bij North sea jazz, is het toch nog goed gekomen.. Dat zul je niet snel meer vergeten!
    Leuk om je verhaaltje te lezen, ik lees ik zelfs weer nieuwe dingen!:)

Have fun! Xxx

• 05 September 2012 - 16:22

Truus:

Evelien,
    Wat je stage betreft: ik zit te glimmen van trots achter mijn computer.
    Ik hoop dat het goed gaat komen met de foto's. Ik ben 'erg van de plaatjes' en ik kan natuurlijk niet op Facebook kijken.
    Truus

• 05 September 2012 - 18:49

Kelly:

Zetor.. ik begin wel steeds jaloerser te wurre.. die fotos van ut strand enzo zien dur eg suuuuper moj uut! en dan ok nog f alicia keys zien..!! potverdomme.. da wil ik ok wel!
    Ma fijn da ut allemol zo goed gut doar!
    We spreke os snel wer!!

Xxx

• 06 September 2012 - 17:29

Nikky:

Schatje!!

Mit allemoal die leuke ervaringen zal de tied doar inderdaad wel vurbej vliege!! Leuk ma ok jammer want vur dat ge t wet ziede wer thuus.. En north sea jazz pffff echt te vet! Alicia Keys echt vet natuurlijk ma ok nie te vergete ozze waylon!!! Ajajajaj echt te vet :P heerlijk um te huure dat ow stage ok super goed bevalt ;) bin trots op ow mup.. Gauw mien skype fikse dan kunne we snel bejkletse.. Foto's op facebook zien echt super echt jaloersmakend zeg!

Zet um op scheet xxxxxxxx hald van ow!!

• 07 September 2012 - 21:59

Henk:

Ha Evelientje,

De boodschap was duidelijk. Ik heb je fototegoed opgewaardeerd, dus laat nu eindelijk die langverwachte foto's maar eens komen. Leuk verhaal weer trouwens. Ik denk dat iemand maar eens een spin in je klas moet loslaten, dan slaapt er geen enkele leerling meer. Succes verzekerd! Wat een geweldige meevaller North Sea Jazz, toch maar weer mooi in de "tes".
    Groetjes maar weer uit een zonovergoten Câssele. Waarom zou je eigenlijk naar Curaçao willen?
    Pap en mam

• 08 September 2012 - 13:13

Maartje:

Lientje!!
    Leuk, leuk, leuk en nog 'ns leuk!
    Wat grappig van die lierlinge die sloape en wat raar dat ge doar van de lieraar niks van mugt zegge..
    Ik bin nou mien lesse vur de kommende weak ant vurbereide...goj ok ff de activerende werkvorme wer dr bej gebruuke.
    Succes!!
    xx

• 08 September 2012 - 18:37

Kim:

Lieve evelien!!!
    Wat kun jij interessante blogs schrijven zeg!! ik zit hier echt met een smile achter mijn laptop met dat letoppen.. ik snapte hem eerst niet, maar later na viel het kwartje!
    Ik heb op je facebook wat fotos gezien! Super sjiek echt waar!! Ik denk iedere keer oaa evelien die wil ik even whatsappen, maar dan komt het er weer niet van! dus dat ga ik zo ook even doen:)
    Ik denk dat ze daar in Curacau heel erg blij met jou als docent/stagiaire mogen zijn!!!
    Geniet ervan en vooral geen slapende leerlingen (honden) wakker maken!
    xxx

Sprak je vriendjelief vandaag.. wat een hapenning allemaal zeg!

Leuk om zo je verhaal te lezen, ben wat laat gelezen dan helemaal niet gelezen..

• 13 September 2012 - 20:29

Nelly:

Hallo Evelien

Heb met veel plezier je verhaal gelezen, volgens mij heb jij het daar goed naar

je zin. Kun jij bij tekenen met je stage, of kom je toch met plezier naar Castenray terug"?

Groetjes van je buurvrouw. doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii